Hummus – dla jednych element codziennej diety, dla innych tajemnicza potrawa z egzotycznego wschodu. Trzeba przyznać, że obecnie hummus zrobił się bardzo popularny i wzbudza spore zainteresowanie. Czym więc jest hummus? Jest to potrawa kuchni bliskowschodniej. Pochodzi z Libanu i jest coraz bardziej popularna w Europie. Spożywa się ją jako dodatek do warzyw i do chleba pita. Stanowi nierozłączna część kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.
Z czego zrobiony jest hummus?
Hummus to nic innego jak pasta z ciecierzycy i sezamu, połączona z oliwą, czosnkiem i sokiem z cytryny. Można ją dowolnie modyfikować, dodając na przykład suszone pomidory lub oliwki. Wykorzystuje się tez czosnek, natkę pietruszki, kminek, kolendrę, rozmaryn czy szałwię. Wartość odżywcza hummusu zależy oczywiście od ilości i proporcji składników, które wykorzystujemy do jego przygotowania.
Dip dla zdrowia.
Głównym składnikiem hummusu jest ciecierzyca, bogata w białko i błonnik pokarmowy. Zawiera również kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, przez co wspomaga działanie układu nerwowego oraz odpornościowego. Dzięki zawartości antyoksydantów (witaminy C, E, beta-karotenu oraz związków fenolowych), pasta z ciecierzycy wspomaga układ odpornościowy, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W składzie hummusu znajdziemy również żelazo, które obok kwasu foliowego, chroni przed rozwojem niedokrwistości. Jeśli do sporządzenia humusu użyjemy pasty sezamowej, to zawarta w niej metionina pozwoli uzupełnić białko ciecierzycy, czyniąc je bardziej wartościowym. Hummus posiada niski indeks glikemiczny, co powinno zainteresować diabetyków, oraz znaczną ilość tłuszczów dobrych pod względem jakościowym. Błonnik pokarmowy w hummusie odgrywa ważną rolę z profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu II (poprzez obniżanie stężenia cholesterolu LDL, trójglicerydów oraz glukozy we krwi). Nierozpuszczalna frakcja błonnika przeciwdziała zaparciom oraz odgrywa istotną rolę w profilaktyce nowotworów jelita grubego.
Pasta dla urody.
Jeśli odchudzasz się, jesteś na diecie i chcesz stracić parę kilogramów, hummus będzie świetną przekąską, ponieważ zawiera dużo białka i błonnika oraz składników mineralnych. Tahini, pasta sezamowa, która jest składnikiem hummusu, jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wpływające na spalanie tłuszczu. Ponadto, po zjedzeniu porcji hummusu z warzywami nie będziesz mieć ochoty na inne, często niezbyt zdrowe przekąski. Wieczór przed telewizorem z paczką chipsów? Zamiast tego przygotuj miseczkę hummusu i zjedz go ze świeżymi warzywami. Dipu rodem z Bliskiego Wschodu można również używać zamiast majonezu a nawet przygotować z niego dressing do sałatki
Jeśli czujesz się zmęczony, brakuje ci energii i często jest ci zimno, możesz cierpieć na braki żelaza. Połączenie sezamu i cieciorki w hummusie może pomóc w walce z anemią i dostarczy organizmowi cennych składników.
Przepis podstawowy na pastę z ciecierzycy.
Hummus o różnych smakach znaleźć można w sklepie ze zdrową żywnością. Można tez przygotować go w domu samodzielnie.
SKŁADNIKI:
- 100 g suchej ciecierzycy,
- 100 g pasty tahini,
- 1 ząbek czosnku,
- 3-4 łyżki soku z limonki lub cytryny,
- sól,
- pieprz,
- zimna woda,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- oliwa
Na dzień przed przygotowaniem hummusu, suchą ciecierzycę należy namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Najlepiej zalać ją zimną wodą, tak by wody było dwa razy więcej niż ciecierzycy, dodać sodę, wymieszać i pozostawić na noc.
Następnego dnia ciecierzycę odlać, opłukać i ponownie zalać dużą ilością zimnej wody, dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i zagotować. Gotować do czasu gdy ciecierzyca będzie miękka (naciśnięte ziarno będzie się rozpadało w palcach).
Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i przełożyć do blendera. Dodać pastę tahini, czosnek, sok z limonki, sól i pieprz. Zmiksować wszystko na gładką pastę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta i nie będzie dawała się zmiksować, należy dodać zimną wodę – stopniowo, uważając by nie dodać jej zbyt dużo. Pod koniec miksowania hummus powinien być gładki i dość płynny, ale po schłodzeniu zgęstnieje. Na koniec doprawić ewentualnie solą, pieprzem i sokiem z limonki – do smaku.
Pastę schłodzić w lodówce. Przed podaniem polać ją oliwą z oliwek, można dodać do niej kolendrę, natkę pietruszki lub też posypać ją np. słodką papryką.
Smacznego!
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712
Dodaj komentarz
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712