Przeciętny Polak jest przekonany o tym, że najwięcej witaminy C spośród wszystkich owoców ma cytryna. Jest to jednak nieprawdą. Acerola, czyli tzw. superowoc, przebija cytrynę swoją bardzo wysoką zawartością kwasu askorbinowego nawet kilkusetkrotnie! Jeden owoc aceroli zawiera tyle witaminy C co kilogram cytryn.
Acerola to owoc powszechnie uprawiany w Brazylii, na Madagaskarze i Wyspach Kanaryjskich. Drzewa aceroli kwitną i owocują przez cały rok. Jej miąższ jest bardzo miękki, soczysty i dość kwaśny, przez co ma orzeźwiający smak. W krajach z których pochodzi spożywany jest głównie na surowo. Dość szybko ulega zepsuciu, w związku z czym jej transport na dalsze odległości jest niemożliwy. Dlatego właśnie z aceroli wytwarza się soki, dżemy czy suszki. Z badań prowadzonych przez liczne grupy badawcze wynika, że owoce te są najbogatszym źródłem witaminy C spośród roślin uprawnych. Nie tylko zawierają jej najwięcej, ale również jest ona lepiej przyswajalna przez człowieka niż syntetyczne odpowiedniki
Owoce aceroli bogate są także w wapń, żelazo, polifenole, karetonoidy oraz bioflawonoidy, które mają silne działanie antyoksydacyjne. Są pomocne w okresie zwiększonego stresu oksydacyjnego, kiedy komórki ciała zaczynają produkować szkodliwe produkty, które odkładając się prowadzą do ich degeneracji. Wyłapując i neutralizując wolne rodniki, przeciwutleniacze przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Acerola reguluje poziom cukru we krwi, przeciwdziałając hiperglikemii; obniża też poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Poza tym, owoce aceroli podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL.
Jagody aceroli dzięki swoim właściwościom mogą być suplementem wspomagającym leczenie w przypadku nowotworu, a także jako kuracja zapobiegająca jego powstawaniu. Badania wykazały, że owoce aceroli działają cytotoksycznie na komórki rakowe, niszcząc je i uniemożliwiając im dalszy rozwój. Wykazały również właściwości bakteriobójcze aceroli w stosunku do bakterii Gram dodatnich. Witamina C w dużych stężeniach w tkankach i osoczu, przeciwdziała stresowi antyoksydacyjnemu uniemożliwiając uszkodzenie komórek, a także ogranicza stan zapalny. Witamina C pomaga w transporcie tlenu i jest silnym przeciwutleniaczem. W niskich dawkach odpowiada przede wszystkim za uszczelnienie naczyń krwionośnych, przeciwdziałanie przeziębieniom i szkorbutowi. Ponadto witamina C bierze udział w syntezie kolagenu, który jest składnikiem chrząstek, kości i skóry, a co za tym idzie zapobiega chorobom związanym z układem kostno-szkieletowym oraz ma korzystny wpływ na cerę.
Acerolę wykorzystuje się do leczenia takich chorób jak:
- biegunka,
- czerwonka,
- choroby wątroby,
- gorączka,
- przeziębienie, grypa,
- bezsenność,
- depresja,
- reumatyzm,
- choroba nowotworowa.
Acerola zapewnia ochronę przed zbyt dużą podatnością na ból, utratą apetytu i obniżoną wydolnością organizmu. Pomocna jest również w terapii przewodu pokarmowego, głównie za sprawą właściwości kwasu jabłkowego, fenolokwasów oraz garbników.
Acerola powinna na stałe trafić do menu palaczy, osób z niską odpornością, nadciśnieniem, miażdżycą, słabymi naczyniami krwionośnymi, infekcjami bakteryjnymi dróg oddechowych, czy też anemików, reumatyków, sportowców, a także tych którzy narażeni są na zawał lub udar. Warto podawać acerolę również dzieciom, które mimo kwaskowatości lubią jej smak, osobom w podeszłym wieku oraz w przypadkach oporności na leczenie farmakologiczne.
Uwaga: Aceroli nie powinny spożywać osoby chorujące na dnę moczanową, ponieważ zawarta w owocach witamina C może zwiększać stężenie kwasu moczowego.
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712
Dodaj komentarz
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712