Sezon na dynię rozpoczęty!
Odkąd obchodzimy amerykańskie święto, obowiązkowym gadżetem, który pojawia się w naszych domach pod koniec października, jest dynia na Halloween. Wzory, jakie można z niej wycinać są przeróżne. Ich wymyślanie to świetna zabawa dla dużych i małych.
Jednak dynia, to nie tylko symbol Halloween, to przede wszystkim bardzo smaczny i odżywczy owoc.
Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. Była uprawiana przez Inków około od 4000 lat p.n.e., zaś do Europy trafiła za sprawą hiszpańskich konkwistadorów. W Polsce pojawiła się na przełomie XVII i XVIII wieku, zwana była „banią”, Początkowo uprawiana jako roślina lecznicza.
Walory smakowe tego warzywa długo były niedostrzegane. Najczęściej uprawiano je jako roślinę ozdobną lub pastewną. Dla Indian dynia była nie tylko pokarmem, ale także afrodyzjakiem – kobiety indiańskie okazywały gotowość seksualną spożywając nasiona dyni. W niektórych regionach Polski, pan młody tuż przed udaniem się na noc poślubną ze świeżo poślubioną żoną, wdziewał maskę z dyniowej skorupy i pogryzał pestki, by sprostać mężowskim obowiązkom. Afrodyzjakalne własności dyni potwierdziły współczesne badania, które wykazały obecność w jej pestkach tokoferolu zwanego potocznie „witaminą płodności”.
Różne kolory i kształty a właściwości zdrowotne
W mnogości odmian dyni spotkamy okazy o różnej barwie skórki: od pomarańczowej, przez żółtą, zieloną, ciemnozieloną, aż po szaroniebieską oraz o różnej jej fakturze (gładkiej, rowkowanej, a także w paski).
Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu. Im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto są bogate w składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki.
Beta karoten obecny jest również w innych dyniowatych, a pośród jego zalet wymienia się m.in. spowalnianie tempa starzenia, obniżanie ryzyka choroby wieńcowej, zapobieganie schorzeniom układu odpornościowego. Miąższ dyni (i dyniowatych) jest szczególnie bogaty w minerały (sód, potas, magnez, wapń żelazo i fosfor), witaminy (głównie z grupy B i witaminę C ) oraz kwas foliowy. Pestki dyni zawierają znaczne ilości cynku, dlatego stosuje się je w leczeniu chorób skóry (trądzik, opryszczka), a także przy wrzodach żołądka i źle gojących się ranach. Spożywanie nasion dyni zaleca się także mężczyznom mającym problemy z przerostem prostaty.
Dynia bogata jest również w białko. W dodatku nie tuczy! Mimo że to owoc brzuchaty, należy do niskokalorycznych. Dzięki dużej zawartości celulozy pomaga w kuracjach odchudzających. Dynia przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm pozbywa się nagromadzonych tłuszczów. Zawiera także pektyny i kwasy organiczne.
Gotowana lub surowa dynia pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego, przy uporczywych zaparciach, chorobach krążenia z towarzyszącymi im obrzękami i schorzeniach wątroby. Nawet dla tzw. delikatnych żołądków dynia rozgotowana jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna.
Dynia ma właściwości moczopędne, żółciopędne i odkwaszające. Podaje się ją rekonwalescentom, pomaga bowiem odzyskać siły po ciężkiej chorobie. Miąższ dyni stanowi doskonały środek przeciwwymiotny dla ciężarnych.
Dynia wzmacnia system immunologiczny. Jest najlepszym produktem w żywieniu dzieci i osób chorych na miażdżycę, ponieważ ma małą zdolność wiązania azotanów z gleby.
Do dyniowatych, poza oczywiście dynią, należą m.in.: arbuzy, melony, kabaczki, cukinie, ogórki i tykwy.
Dynia Hokkaido
Szczególnie wartą uwagi jest dynia Hokkaido, którą coraz częściej można spotkać w sklepach ze zdrową żywnością. Jest niewielka, ma przepiękny soczysty pomarańczowy kolor, nie trzeba jej obierać ze skórki i wspaniale rośnie w każdym przydomowym ogródku.
Dynia zawiera sporo pestek, jednak jej miąższ jest zwarty, przez co świetnie nadaje się do duszenia i smażenia. Tę dynię warto jeść ze względu na wysoką zawartość witaminy A i karotenu. Jeśli chodzi o smak, jest lekko słodka. Można zrobić z niej zupę lub ją upiec.
Dynia makaronowa
Dynia Makaronowa – charakterystyczna nie tylko jeśli chodzi o kształt, ale i miąższ. Ma lekko podłużny kształt i skórkę w kolorze żółtym lub żółto-zielonym. Po przekrojeniu ukazuje się nam żółty miąższ, który pod wpływem obróbki termicznej (gotowania lub pieczenia) rozdziela się na nitki. Jest prosta do przygotowania i delikatna w smaku. Dzięki swojej strukturze dynia ta nadaje się nie tylko jako danie główne. Dyniowe nitki można potraktować jako makaron i podać je z warzywami czy ulubionym sosem.
Dynia piżmowa – Butternut
To dynia o charakterystycznym gruszkowatym kształcie i jasnej skórce. Ma małe gniazdo nasienne i takie też pestki, dzięki czemu przy jej oczyszczaniu nie tracimy wiele miąższu. To dynia uniwersalna, która nadaje się zarówno do faszerowania i pieczenia, przygotowania z niej puree czy zupy. Ma delikatny orzechowy smak.
Dynia prowansalska
Dynię tę łatwo rozpoznać – jest duża, podzielona na segmenty, ma ciemną zieloną skórkę (czasem miejscami przechodząca w pomarańcz i żółć) i intensywnie pomarańczowy miąższ.
Dynia Acorn
Ta dynia nie jest w Polsce zbyt popularna, ale można ją znaleźć, szczególnie na dyniowych farmach. Występuje w kilku kolorach i odmianach – od klasycznej zielonej, przez żółtą, pomarańczową czy białą nakrapianą. Dynia ta ma charakterystyczny stożkowaty kształt i delikatny smak orzechów laskowych. Idealna do faszerowania i pieczenia, np. pokrojona w kliny i podana jako smaczna przekąska.
Pestki dyni
Dynię i jej nasiona od dawna ceni się między innymi za wysoką zawartość cynku który pomaga wzmacniać włosy i paznokcie. Prażone niełuskane pestki zawierają około 3 mg na garść (30 g), co daje jedną trzecią zapotrzebowania organizmu dorosłego człowieka na ten pierwiastek. Łuskane pestki dyni zawierają go nieco mniej – około 2,5 mg na garść. Różnica w zawartościach obu wersji nie jest duża, ale na pewno bardziej opłaca się wybierać pestki dyni w łupinach i w takiej formie chwilę podprażyć.
Inne cenne minerały obecne w pestkach z dyni to mangan, fosfor i miedź (poprawiają strukturę kości), a także magnez i żelazo (wspomagają układ nerwowy i krwionośny).
Wartość kaloryczna 30-gramowej porcji suszonych łuskanych pestek dyni to ok. 180 kcal, a ich indeks glikemiczny (GI) należy do niskich.
Przeciwgrzybicze i antywirusowe właściwości pestek z dyni
Pestki, ekstrakty i olej z nasion dyni w znacznym stopniu działają na drobnoustroje. Swoje właściwości antygrzybiczne i antywirusowe zawdzięczają obecnym w dyni lignanom. Lignany to związki roślinne, które w ludzkim organizmie spełniają ważną rolę w regulacji hormonalnej. Według ostatnich badań, wpływają również na białko o ogólnej nazwie interferon (IFN). Aktywują go i tym samym wzmocnione zostają mechanizmy obronne układu odpornościowego.
Przepisy na dynię
Można z dyni zupę zrobić, kluseczkami ją ozdobić.
Z dynią dobre są babeczki oraz świeże trzy bułeczki.
Dynia w occie, choć kwaskowa, bardzo smaczna jest i zdrowa.
Sernik z dyni tez utrzemy, kiedy tylko tego chcemy.
Na śniadanie chleb dyniowy – to jedzenia przykład zdrowy.
Placki z dyni i racuchy, już się cieszą nasze brzuchy.
SMACZNEGO!
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712
Dodaj komentarz
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712