Zacznijmy od tego, że zakwaszenie żołądka a zakwaszenie organizmu, to dwie różne sprawy. Krwi nie powinniśmy mieć zakwaszonej, żołądek jak najbardziej tak. Od tego jak mocno masz zakwaszony żołądek i jak żołądek pracuje, zależy trawienie i ilość witamin i substancji odżywczych które wchłaniasz i przyswajasz. Czyli im bardziej kwaśno i żrąco w żołądku, tym lepiej . Tylko wtedy wchłanianie i trawienie przebiega prawidłowo.
To, że większość ludzkich żołądków jest niedokwaszona, ma źródło głównie w niewłaściwym odżywianiu się, ale nie tylko. Również stres i życie w pośpiechu przyczynia się do tego, że występuje zbyt mała produkcja kwasu solnego.
Najbardziej problematyczne dla żołądka jest trawienie białek. Białka są materiałem budulcowym, a swoją rolę będą spełniać dopiero wtedy, jak zostaną dobrze strawione pod wpływem kwasu solnego i wchłonięte. W żołądku musi być zatem odpowiednio kwaśno. Jeśli nie będzie kwaśno, niestrawione białko powędruje dalej, do jelita cienkiego, a tam białko po prostu gnije. Ale jest coś jeszcze gorszego. Takie niestrawione białko, trafia do krwi, a tam jest postrzegane jako intruz. I układ odpornościowy z tym wrogiem zaczyna walczyć. Zaczynają się alergie, reumatoidalne zapalenie stawów, depresja, anemia, bezsenność, migreny, kaszel i inne schorzenia.
Bezsenność a zakwaszenie żołądka
Jak się ma zakwaszenie żołądka do bezsenności? Za prawidłowy sen odpowiada między innymi związek chemiczny zwany melatoniną. To pochodna tryptofanu, a tryptofan to aminokwas. Jeśli go nie wchłoniesz, to nie będzie w organizmie melatoniny i tym samym nie będziesz dobrze spał. To samo dotyczy depresji. Skoro żołądek nie rozłożył białka, to w organizmie zabraknie aminokwasów, a więc w efekcie hormonu szczęścia serotoniny, dopaminy czy adrenaliny.
Homocysteina a zawał
Jedną z przyczyn chorób serca, miażdżycy i zawałów jest homocysteina. Wysoki poziom homocysteiny jest spowodowany niedoborem któregoś z trzech elementów – witaminy B12, B6 lub kwasu foliowego. Jeśli zabraknie choć jednego z nich, poziom homocysteiny wzrośnie. Jeśli masz słabo zakwaszony żołądek, to nie będziesz przyswajał również witamin w tym np. witaminy B12. Jeśli jej nie będzie, to poziom homocysteiny wzrośnie, a ta przyczynia się do zawału.
Zgaga
Jeżeli mamy zgagę, to soki żołądkowe burzą się i chlapią, trafiając po przełyku do gardła. Wtedy czujemy pieczenie, zgagę. Może dojść nawet do wymiotów.
Najgorszą rzeczą, jaką możesz zrobić w tym przypadku, to zażywać leki zobojętniające kwas żołądkowy. To tylko chwilowa ulga. Co więc trzeba zrobić? Oczywiście, że zakwasić żołądek, by zwieracz, który znajduje się pomiędzy przełykiem, a żołądkiem się zaciskał.
Jak zakwasić żołądek?
Najpierw sprawdźmy stan zakwaszenia naszego żołądka.
Należy wypić pół do 3/4 szklanki wody z połową łyżeczki sody oczyszczonej. Mieszamy miksturę i pijemy rano na czczo, kiedy wstaniemy z łóżka. Następnie mierzymy czas od wypicia sody z wodą do odbicia się w żołądku. Roztwór sodu połączony z kwasem żołądkowym zaczyna reagować, wydziela dwutlenek węgla i dochodzi do „beknięcia”.
Jak szybko ma się nam odbić?
Od 90 sekund, maksymalnie do 3 minut. Jeżeli się nie odbije, to znaczy, że kwas solny ma za wysokie pH – żołądek jest niedokwaszony. Jeżeli odbije się do 90 sekund, to mamy nadkwasowość. Test jest 99,5% adekwatny. Robimy go co jakiś czas, aby sprawdzić stan żołądka.
Jeśli z testu wyszło nam niedokwaszenie należy teraz nasz żołądek zakwasić.
Najprostszą metodą na zakwaszenie swojego żołądka i tym samym zagwarantowanie sobie dobrego trawienia białka i rozkładania go na poszczególne aminokwasy, jest picie na 15 minut przed głównymi posiłkami, pół szklanki wody z 2 łyżkami octu jabłkowego. Po 15 minutach można zjeść normalnie posiłek. Po kilku tygodniach takiego postępowania, większość dolegliwości powinno zacząć ustępować.
Kolejnym sposobem na zakwaszenie żołądka jest stosowanie podczas posiłku witaminy C w postaci kwasu l askorbinowego rozpuszczonego w soku lub wodzie.
Dobrym sposobem jest też mikstura ajurwedyjska, którą wykonujemy w następujący sposób
1 Cytrynę, 2-3 centymetrowy kawałek imbiru zblendować z ½ łyżeczki soli, najlepiej himalajskiej. Zażywać ½ łyżeczki 15 minut przed posiłkiem .
Uwaga!
Osoby z wrzodami żołądka lub uszkodzoną śluzówką żołądka, mogą odczuwać ból. Polecam najpierw wyleczyć wrzody i śluzówkę, a dopiero później wrócić do zakwaszania żołądka. Jeżeli masz wrzody żołądka nie możesz używać kwasu jabłkowego.
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712
Dodaj komentarz
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712