Alergie oraz nietolerancje pokarmowe to coraz częstszy problem dotykający prawie każdego z nas.
Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że czegoś nie tolerujemy ponieważ objawy są najczęściej mało specyficzne, a niewiele osób wykonuje odpowiednie testy diagnostyczne.
Ale co jeśli już wiemy, że nie tolerujemy danych składników pokarmowych?
Szukamy zamiennika.

Nie tolerując laktozy lub białka mleka krowiego często sięgamy po mleko ryżowe, kokosowe lub inne.
A po co możemy sięgnąć kiedy nasza alergia, bądź nietolerancja dotyczy ziarna kakaowca?
Odpowiedzi na to pytanie szukają szczególnie osoby, które lubią, a często wręcz uwielbiają czekoladowy smak.
I tu z pomocą przychodzi wyjątkowy produkt jakim jest karob.
Karob czyli inaczej mączkę chleba świętojańskiego możecie kupić w formie proszku, który ma jaśniejszą barwę w porównaniu z tradycyjnym kakao. Wartością odżywczą także odbiega od wartości kakao. Drzewa karbowe rosną w suchym klimacie dzięki czemu rzadziej wymagają stosowania znacznej ilości środków ochrony roślin. To jednak nie jedyna zaleta karobu.
Produkt ten zawiera wiele cennych witamin (A, D, E, witaminy z grupy B) i składników mineralnych (cynk, miedź, magnez,  żelazo, wapń, fosfor, selen, sód, mangan, bar oraz nikiel). W przeciwieństwie do kakao nie zawiera kofeiny i teobrominy, przez co jest lepiej tolerowany przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby starsze.

A czy poza nietolerancją lub alergią są przeciwwskazania do używania kakao?
Niestety tak.
Warto ostrożnie używać kakao w przypadku nadkwasoty, ponieważ kakao może dodatkowo stymulować wytwarzanie kwasu żołądkowego i nasilać objawy. Poza nadkwasotą należy zachować czujność w przypadku chorób autoimmunologicznych, które stają się coraz większym i częstszym problemem. Warto na pewien czas zrezygnować z tego produktu, w razie potrzeby zastępując je karobem. Po pewnym czasie możemy wykonać prowokację, czyli wprowadzić na kilka dni kakao na nowo do naszego jadłospisu i obserwować obserwacje organizmu. Na szczęście nie musimy w wyżej wymienionych przypadkach rezygnować z czekoladowego smaku i możemy użyć opisywanego karobu. Można go dodawać do deserów. Warto mieć przy tym na uwadze, aby dodać karobu połowę mniej niż dodalibyście kakao.  Pamiętajcie, aby wrzucić ten produkt do koszyka podczas następnych zakupów. Nie przekonacie jak smaczny jest deser z dodatkiem karobu jeśli sami nie spróbujecie

 


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Dodaj komentarz
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>