W powietrzu czuć wiosnę. Za chwilę będziemy wyciągać z szafy nasze letnie ubrania . I pewnie nieraz okaże się, że ulubione rybaczki nie dopinają się w pasie. I co teraz? Trzeba szybko przejść na tzw „dietę cud”, kupić karnet na siłownię, albo buty do biegania. Bardzo dobrze! Tylko pamiętajcie … „dieta cud” nie istnieje , tabletki z apteki na odchudzanie niewiele dają. Po paru dniach na 1000 kaloriach mamy dość. Nic, tylko usiąść i płakać. I co teraz? Walczymy dalej. Przede wszystkim aktywność fizyczna to podstawa. Do tego racjonalna dieta. Żadnych słodyczy i niezdrowych przekąsek. Jak najmniej albo wcale białego cukru i słodzonych napojów. Woda smakowa to nie woda! To napój z ogromną zawartością cukru i sztucznych dodatków. Białe pieczywo, sosy, pizza też idą w odstawkę! No dobrze, ale w takim co można sobie chrupnąć ?
Najzdrowszą przekąska będą orzechy Wiele osób boi się je jeść, bo zawierają dużo tłuszczu i kalorii. Niepotrzebnie Orzechy nie tylko chronią nas przed chorobami, ale też wspomagają odchudzanie.
Oczywiści wszystko z umiarem. Dzienna porcja orzechów to 7 – 10 szt. Wystarczy właśnie taka mała garść orzechów dziennie, aby zmniejszyć uczucie głodu i wyeliminować oponkę z brzucha.
Orzechy są bogate w dobre tłuszcze i antyoksydanty, a ich obecność w codziennej diecie przyczynia się do zmniejszenia masy ciała. Dzieje się tak za sprawą NNKT, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Mają niski indeks glikemiczny, dużo białka oraz błonnika, a więc dają uczucie sytości na wiele godzin.
Oprócz tego orzechy podnoszą poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Kwas alfa -linolenowy chroni serce. Orzechy mają też dobroczynny wpływ na pracę mózgu, sprawność umysłową koncentrację i pamięć. Regularne spożywanie orzechów spowalnia procesy starzenia.
Poza tym orzechy to prawdziwa „bomba witaminowa”. Zawierają takie składniki mineralne jak magnez, potas, fosfor oraz witaminę E. A to zaprocentuje w postaci pięknych włosów, skóry i wąskiej talii. I choć zawierają sporo kalorii nie tuczą jak hamburger, czy tort czekoladowy.
W sklepie jest ogromny wybór orzechów. Stojąc przed półką z bakaliami często nie wiemy jakie wybrać. Znajdziemy tam orzechy :
Nerkowce – zawierają dużo białka (18%), magnezu, fosforu, cynku i żelaza (pod względem zawartości tych pierwiastków wygrywają z wszystkimi orzechami).
Migdały- w ponad 20% składają się z białka. Są bogatym źródłem magnezu, który chroni przed stresem (pokrywa 80% dziennego zapotrzebowania) i fosforu. Warto też po nie sięgać ze względu na najwyższą wśród orzechów zawartość witaminy B2 i witaminy E – niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania skóry i opóźniającej procesy starzenia.
Włoskie – już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Są też bogatym źródłem witaminy B6. Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego orzechy włoskie polecane są kobietom w ciąży.
Pistacje – zawierają dużo białka (20%), są wyjątkowo bogate w beta-karoten (250 mcg), potas (1000 mg w 100 g – 1/3 dziennego zapotrzebowania), witaminę B6 (do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na tę witaminę wystarczy 75 g pistacji) i witaminę B1
Pekan – ich miąższ ma kształt podobny do orzecha włoskiego, są jednak słodsze, bardziej delikatne i maślane w smaku. Zawierają wyjątkowo dużo tłuszczu (72%) – przez co są bardzo kaloryczne – a mało białka (9%). Tak jak orzechy laskowe pekany mają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale też sporo wielonienasyconych. Są bogatym źródłem cynku – 100 g pekanów zaspokaja 60% dziennego zapotrzebowania na ten minerał.
Makadamia – mają wyjątkowo dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – badania wykazały, że orzechy makadamia obniżają
ryzyko zakrzepicy i choroby wieńcowej
Piniowe – zawierają niewiele białka, dzięki kwasom tłuszczowym obniżają poziom cholesterolu. Są dobrym źródłem cynku i magnezu. Stosuje się je do łagodzenia stanów zapalnych, pomagają na suchy kaszel.
Brazylijskie – są jednym z najbogatszych roślinnych źródeł selenu – pierwiastka szczególnie potrzebnego mężczyznom (bierze udział w produkcji nasienia) i przez właściwości pełniącego ważną rolę w zapobieganiu nowotworom. Do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na selen wystarczy jeden orzech brazylijski!
Jak jeść orzechy?
Ile osób tyle pomysłów. Można po prostu chrupać, dodać do musli, owsianki, sałatek. Można robić z nich mleko i śmietanki.
Pyszny jest sos ze śmietanki z orzechów nerkowca:)
WIĘC CHRUP NA ZDROWIE!
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712
Dodaj komentarz
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712