Co wiemy o tłuszczach? Wiemy, że są nasycone i nienasycone. Słyszeliśmy pewnie od różnych osób, że te nasycone są złe i powodują  choroby serca i, że od tłustego jedzenia się tyje. Przyjrzyjmy się, czy rzeczywiście jest to prawda :).

 

Przede wszystkim  tłuszcze są nam potrzebne. Same w sobie są zdrowe i nie powoduję tycia. Niezbędne do prawidłowego funkcjonowania są kwasy omega 3 i omega 6 http://ekozakupy.pl/olej-z-pestek-dyni-nierafinowany-250ml-oleofarm.html. Musimy je uzupełniać w diecie, ponieważ nasz organizm nie potrafi sam ich wytworzyć. Do czego potrzebujemy tłuszczów? Tłuszcze wytwarzają ciągłą, trwałą energię, oraz budują i utrzymują w odpowiedniej formie błony komórkowe, są budulcem siatkówki oka i składnikiem hormonów. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego to w większości tłuszcze nasycone, a pochodzenia roślinnego nienasycone. Wyjątkiem jest tu olej  kokosowy, który jest tłuszczem nasyconym. Istnieją również tzw.  tłuszcze  „trans” tych trzeba się wystrzegać się jak OGNIA

 

Bardzo ważne jest w jaki sposób spożywamy tłuszcze. Pamiętajmy, że oleje pochodzenia roślinnego absolutnie nie nadają się do obróbki cieplnej (smażenia, pieczenia, etc). Taki tłuszcz poddany nawet na krótko działaniu wysokiej temperatury zamienia się w substancję toksyczną dla organizmu człowieka. Tłuszcze „trans”, czyli oleje do smażenia i utwardzane margaryny to produkty chemicznie modyfikowane. Zostały one w trakcie produkcji podgrzane do bardzo wysokiej temperatury, aby margaryna miała odpowiednią konsystencję i nie twardniała w lodówce jak masło. Powoduje to, że cząsteczki tłuszczu ulegają zniszczeniu i powstaje substancja, której nasz organizm nie rozpoznaje.

Co dzieje się, gdy na takim utlenionym, zniszczonym, chemicznie przetworzonym oleju  smażysz, powodując kolejne zniszczenia jego cząsteczek?  Serwujesz sobie toksyczną bombę, przed którą Twój organizm nie potrafi się bronić  i która wywołuje silny stan zapalny. To właśnie tłuszcze „trans” podwyższają poziom złego cholesterolu i obniżają poziom dobrego. Powoduję choroby układy krążenia, cukrzycy i osłabiają system odpornościowy.

Margaryny twarde, kupowane w kostkach, mogą zawierać nawet do 56 proc. złych tłuszczów. W margarynach miękkich, kubkowych, jest ich od 0 do 20 proc. Miksy składające się z masła i margaryny zawierają od 2,4 do 14,8 proc. tłuszczów „trans”.

Na czym więc smażyć ?  Tylko i wyłącznie na tłuszczach nasyconych. Dzięki swojej budowie są stabilne w wysokich temperaturach. Do takich tłuszczy zaliczamy :

-masło klarowane,

-smalec …. tak, tak , ten niedobry smalec!,

-smalec gęsi,

-olej kokosowy. http://ekozakupy.pl/olej-kokosowy-190ml.html, http://ekozakupy.pl/olej-kokosowy-virgin-200ml.html

 

Pamiętajmy jednak, że potrawy smażone są najmniej zdrową opcją.

 

Co z pozostałymi olejami? Używamy ich tylko i wyłącznie na zimno. Do sałatek, sosów, dipów, past i serów.

 

Tłuszcze jedno i wielonienasycone – oliwa z oliwek i wszelkie inne oleje roślinne – muszą być koniecznie tłoczone na zimno i nierafinowane. Dodatkowym plusem będzie pochodzenie BIO, jako że taki olej będzie zawierał więcej wartości odżywczych.

W tłuszczach rozpuszczają się witaminy A, D, E, K i cholina – cudowna „witamina myślenia”.  Niedobór choliny pogarsza pamięć, sprawia, że stajemy się rozdrażnieni, smutni, gorzej sypiamy. A skoro gorzej sypiamy, to – jak wynika z ostatnich badań – łatwiej tyjemy.

Najzdrowsze są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu całkowitego, a przede wszystkim jego szkodliwej frakcji LDL. Gdzie je znaleźć? Przede wszystkim w tłoczonych na zimno olejach roślinnych, orzechach i tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, makrela i śledzie.

Zdrowe tłuszcze sprzyjają  utracie wagi. Odpowiednie rodzaje olejów pomogą stłumić głód, przyspieszyć metabolizm i wspomóc wchłanianie wartości odżywczych do organizmu. Zaliczamy do nich : olej kokosowy http://ekozakupy.pl/olej-kokosowy-400ml.html, olej arachidowy http://ekozakupy.pl/olej-arachidowy-nierafinowany-250ml.html, olej z avocado, olej makadamia, oliwa z oliwek  http://ekozakupy.pl/oliwa-z-oliwek-extra-virgin-750ml.html , olej z orzechów włoskich   http://ekozakupy.pl/olej-z-orzechow-wloskich-nierafinowany-250ml.html, olej lniany i olej rzepakowy http://ekozakupy.pl/olej-rzepakowy-nierafinowany-500ml.html.

Zbyt mała ilość tłuszczu zmagazynowanego w organizmie może być przyczyną wygłodzenia mózgu, nieprawidłowego funkcjonowania niektórych jego ośrodków, zaburzeń hormonalnych, a co za tym idzie – np. zaniku miesiączki, impotencji u mężczyzn, czy anomalii skórnych.

„Zdrowie jest tym czynnikiem, który daje poczucie, iż właśnie jesteśmy w najlepszym okresie naszego życia”  Franklin Pierce  Adams


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Dodaj komentarz
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>