Nagle przestajesz osiągać sukcesy w szkole i w pracy, coraz gorzej się uczysz, a może trudno z Tobą wytrzymać, bo jesteś ciągle rozdrażniony? Powodem tego może być niedokrwistość, zwana potocznie anemią. Może mieć ona wiele przyczyn, jednak najczęściej świadczy o niedostatecznej ilości żelaza w organizmie.
SKĄD TE BRAKI?
Powody mogą być różne: niewystarczająca podaż tego pierwiastka w diecie, znaczna utrata krwi, zwiększone zapotrzebowanie na żelazo np. w ciąży czy też złe wchłanianie z przewodu pokarmowego.
Złe wchłanianie może towarzyszyć różnym chorobom, np. chorobie Leśniowskiego-Crohna, celiakii lub nietolerancji glutenu. Przede wszystkim jednak, odpowiadać za nie może złe środowisko kwasowo-zasadowe żołądka. Słaba wchłanialność żelaza wynika z tego, że nasze soki żołądkowe mają zbyt wysokie PH. Żeby żelazo się dobrze przyswajało powinniśmy zadbać o zmniejszenie PH, czyli odpowiednią kwasowość soków.
– Bardzo skutecznym sposobem jest stosowanie krystalicznej formy witaminy C przy jedzeniu (kwas l-askorbinowy). Należy rozpuścić pół łyżeczki w wodzie i wypić.
– Podobnie zadziała wypicie15 minut przed posiłkiem połowy szklanki wody z dodatkiem dwóch łyżek octu jabłkowego. Pobudzi to żołądek do wydzielania soków.
– Skuteczna jest też herbatka z piołunu (nie stosować u dzieci).
– Bardzo zdrowe jest spożywanie kiszonek np. zakwasu buraczanego.
Jeśli żołądek będzie odpowiednio zakwaszony, żelazo przyjmowane z zewnątrz będzie lepiej przyswajalne.
CZEGO POWINNIŚMY UNIKAĆ PRZY NIEDOBORACH?
– Herbaty – wypijana podczas posiłku obniża wchłanialność żelaza o 60 %;
– kawy – obniża wchłanialność o 40 %;
– mleka i produktów mlecznych – zawierają kazeinę , która hamuje wchłanianie żelaza (kawę, herbatę i napoje mleczne można pić około półtorej godziny po posiłku);
– czerwonego wina (wbrew pozorom!);
– roślin strączkowych;
– błonnika.
CO POWINNO ZNALEŹĆ SIĘ W DIECIE PRZY NIEDOBORACH?
– Soki i herbaty owocowe, ponieważ zawierają dużo witaminy C;
– ciemna, surowa czekolada (unikać mlecznej);
– wszelakie kiszonki;
– natka pietruszki, kiełki, rukola, szpinak;
– czosnek i cebula – dzięki związkom siarki w nich zawartych, przyswajalność żelaza wzrasta o 70 %;
– czerwone mięso, podroby, wątróbka;
– sok z buraka;
– pokrzywa – korzeń i liście – herbata lub pyłek pszczeli. Pokrzywa ma działanie krwiotwórcze, wpływając korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, co przydaje się w leczeniu anemii i przy osłabieniu. Pyłek pszczeli zwiększa również ilość czerwonych krwinek oraz poziom żelaza w surowicy krwi;
– żółtka jajek – zalecana ilość to 3 dziennie (tylko żółtka , białka odrzucamy);
– chlorella , spirulina – tzw. „zielone mięso”;
– koniecznie witamina C.
Jeśli powodem niedoboru żelaza i niskiego poziomu hemoglobiny jest nietolerancja glutenu, celiakia lub alergia na mleko (laktozę, kazeinę), należy wyeliminować alergen z diety.
„Jednym z pierwszych obowiązków lekarza, jest edukowanie mas, aby nie brać leków.„
William Osler (1849-1919),
znany jako ojciec współczesnej medycyny
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712
Dodaj komentarz
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712