Nagle przestajesz osiągać sukcesy w szkole i w pracy, coraz gorzej się uczysz, a może trudno z Tobą wytrzymać, bo jesteś ciągle rozdrażniony? Powodem tego może być niedokrwistość, zwana potocznie anemią. Może mieć ona wiele przyczyn, jednak najczęściej świadczy o niedostatecznej ilości żelaza w organizmie.

SKĄD TE BRAKI?

Powody mogą być różne: niewystarczająca podaż tego pierwiastka w diecie, znaczna utrata krwi, zwiększone zapotrzebowanie na żelazo np. w ciąży czy też złe wchłanianie z przewodu pokarmowego.

Złe wchłanianie może towarzyszyć różnym chorobom, np. chorobie Leśniowskiego-Crohna, celiakii lub nietolerancji glutenu. Przede wszystkim jednak, odpowiadać za nie może złe środowisko kwasowo-zasadowe żołądka. Słaba wchłanialność żelaza wynika z tego, że nasze soki żołądkowe mają zbyt wysokie PH. Żeby żelazo się dobrze przyswajało powinniśmy zadbać o zmniejszenie PH, czyli odpowiednią kwasowość soków.

– Bardzo skutecznym sposobem jest stosowanie krystalicznej formy witaminy C przy jedzeniu (kwas l-askorbinowy). Należy rozpuścić pół łyżeczki w wodzie i wypić.

– Podobnie zadziała wypicie15 minut przed posiłkiem połowy szklanki wody z dodatkiem dwóch łyżek octu jabłkowego. Pobudzi to żołądek do wydzielania soków.

– Skuteczna jest też herbatka z piołunu (nie stosować u dzieci).

– Bardzo zdrowe jest spożywanie kiszonek np. zakwasu buraczanego.

Jeśli żołądek będzie odpowiednio zakwaszony, żelazo przyjmowane z zewnątrz będzie lepiej przyswajalne.

CZEGO POWINNIŚMY UNIKAĆ PRZY NIEDOBORACH?

– Herbaty – wypijana podczas posiłku obniża wchłanialność żelaza o 60 %;

– kawy – obniża wchłanialność o 40 %;

– mleka i produktów mlecznych – zawierają kazeinę , która hamuje wchłanianie żelaza (kawę, herbatę i napoje mleczne można pić około półtorej godziny po posiłku);

– czerwonego wina (wbrew pozorom!);

– roślin strączkowych;

– błonnika.

CO POWINNO ZNALEŹĆ SIĘ W DIECIE PRZY NIEDOBORACH?

– Soki i herbaty owocowe, ponieważ zawierają dużo witaminy C;

– ciemna, surowa czekolada (unikać mlecznej);

– wszelakie kiszonki;

– natka pietruszki, kiełki, rukola, szpinak;

– czosnek i cebula – dzięki związkom siarki w nich zawartych, przyswajalność żelaza wzrasta o 70 %;

– czerwone mięso, podroby, wątróbka;

– sok z buraka;

– pokrzywa – korzeń i liście – herbata lub pyłek pszczeli. Pokrzywa ma działanie krwiotwórcze, wpływając korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, co przydaje się w leczeniu anemii i przy osłabieniu. Pyłek pszczeli zwiększa również ilość czerwonych krwinek oraz poziom żelaza w surowicy krwi;

– żółtka jajek – zalecana ilość to 3 dziennie (tylko żółtka , białka odrzucamy);

– chlorella , spirulina – tzw. „zielone mięso”;

– koniecznie witamina C.

Jeśli powodem niedoboru żelaza i niskiego poziomu hemoglobiny jest nietolerancja glutenu, celiakia lub alergia na mleko (laktozę, kazeinę), należy wyeliminować alergen z diety.

„Jednym z pierwszych obowiązków lekarza, jest edukowanie mas, aby nie brać leków.„

William Osler (1849-1919),

znany jako ojciec współczesnej medycyny


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Dodaj komentarz
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>