CO NAM SIEDZI W JELITACH
Nasze jelita to złożony ekosystem. W jelitach dorosłych ludzi znajduje się ponad 1000 gatunków bakterii które zasiedlają poszczególne odcinki układu pokarmowego. Najwięcej w jelicie grubym, gdzie łączna masa bakterii jelitowych osiąga około 2 kg. U ludzi zdrowych są to zazwyczaj mikroorganizmy przyjazne dla zdrowia. KIEDY SKŁAD MIKROFLORY ULEGA ZMIANIE
Pod wpływem różnych czynników, np. w następstwie antybiotykoterapii, radioterapii, chemioterapii, zakażeń wirusowych czy bakteryjnych, jak też pod wpływem silnego stresu, skład mikroflory bakteryjnej ulega zmianie. Naruszenie tej subtelnej równowagi powoduje zaburzenie homeostazy – dobrostanu organizmu człowieka. Ten stan może stać się punktem wyjścia do powstawania poważnych schorzeń.
NA POMOC – PROBIOTYKI
Mówi się, że probiotyki odbudowują prawidłową mikroflorę jelit po antybiotykoterapii i biegunce, łagodzą biegunki rotawirusowe oraz dolegliwości związane ze zmianą wody i pożywienia (biegunka podróżnych). Korzystnie wpływają w przypadku wzdęć i zaparć. Istnieją badania wskazujące, że bakterie probiotyczne, które są naturalnym konkurentem bakterii Helicobakter pylori powodującej wrzody żołądka, mogą zastąpić antybiotyki w jej zwalczaniu. Poza tym probiotyki, zwłaszcza Lactobacillus, przywracają prawidłową równowagę intymnej flory bakteryjnej u kobiet.Probiotyki wskazane są przy stresującym trybie życia, długotrwałym lub wzmożonym wysiłku fizycznym i umysłowym, antybiotykoterapii, nieszczelności jelit czy w okresach rekonwalescencji.
GDZIE JE ZNALEŹĆ I JAKIE WYBRAĆ
Probiotyki występują w fermentowanych przetworach mlecznych, np. jogurtach i kefirach. Zdarza się, że naturalne bakterie probiotyczne powodujące fermentację wspomagane są przez dodanie żywych kultur bakterii, np. w jogurtach probiotycznych czy mleku acidofilnym. Doskonałym probiotykiem jest kapusta kiszona, sok z kapusty i kiszone ogórki.
Na rynku produktów ekologicznych pojawił się też niedawno produkt o wdzięcznej nazwie JOY DAY, który jest doskonałym źródłem żywych kultur bakterii probiotycznych, witamin, minerałów i antyoksydantów. Jest to odpowiedź na potrzeby organizmu współczesnego człowieka. Bakterie probiotyczne w postaci napoju, koncentratu lub otrębów wspierają odporność i dbają o równowagę flory jelitowej.
STOP DYSBIOZIE
JOY DAY to probiotyki bez laktozy, glutenu, mleka, kazeiny i konserwantów. Zawierają 16 szczepów bakterii probiotycznych. Są barierą ochronną dla chorbotwórczych bakterii i grzybów, redukują zaparcia i wzdęcia. Probiotyki syntetyzują witaminy z grupy B, K, oraz antyoksydanty. Blokują patogeny i toksyny. Wspierają układ odpornościowy. Dzięki bakteriom probiotycznym uzupełniamy metabolity, poprawiamy krążenie krwi i wzmacniamy naczynia krwionośne. JOY DAY jest wskazany dla dzieci powyżej 3 roku życia, seniorów oraz kobiet w ciąży. Szczególnie polecany jest również sportowcom. Napoje probiotyczne serii JOY DAY mogą być spożywane przez diabetyków i osoby na diecie bezglutenowej.
Probiotyczna flora bakteryjna zawarta w tych produktach jest pomocna w odbudowie prozdrowotnej flory bakteryjnej organizmu człowieka i w neutralizacji dysbiozy.
STOP BAKTERIOM CHOROBOTWÓRCZYM
Składniki koncentratów JOY DAY charakteryzują się wysoką skutecznością niszczenia bakterii chorobotwórczych i drobnoustrojów. Ponadto zwalczają Salmonellę, gronkowca złocistego i bakterie E.coli. Składniki preparatu są również skuteczne w zwalczaniu grzybicy i drożdżycy.
WYBIERZ SWOJĄ „RADOŚĆ DNIA”
Preparaty JOY DAY dostępne są w różnych smakach i mają różne właściwości. Wśród jego wariantów wybrać możemy:
Głóg – zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych oraz ekstrakt procesu fermentacji roślin ziołowych, w tym owoc, głogu, liść melisy, ziele dziurawca, kwiat lipy i ziele skrzypu.
Polecany jest osobom z chorobami serca, przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego i dróg żółciowych oraz w przypadku depresji . Opóźnia efekty starzenia.
Owoce lasu – w jego składzie znajdziemy żywe kultury bakterii probiotycznych oraz ekstrakt procesu fermentacji roślin ziołowych i owoców takich jak liść i owoc jeżyny, czarnej porzeczki, poziomki i ziela skrzypu.
Polecany w celu wzmocnienia ogólnej odporności, dla dzieci powyżej 3 lat, przy oczyszczaniu układu moczowego.
Mięta – posiada żywe kultury bakterii probiotycznych oraz ekstrakt procesu fermentacji liści mięty, kwiatu czarnego bzu i głogu, liści melisy, kwiatu lipy i ziela skrzypu.
Polecany przy zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego, odbijaniu, nudnościach, zgadze, wzdęciach, braku łaknienia, nadkwaśności żołądka, oraz przeciw starzeniu się komórek
Chmiel – zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych oraz ekstrakt procesu fermentacji kwiatu chmielu, czarnego bzu, głogu, melisy, lipy i skrzypu.
Polecany przy nerwicach żołądka, w stanach nerwicy, bezsenności.
Topinambur – bogaty w żywe kultury bakterii probiotycznych oraz ekstrakt procesu fermentacji warzyw, w tym bulw topinambura, korzeni marchwi i pasternaku.
Polecany głównie w terapii odtruwającej z toksyn, przy oczyszczaniu wątroby oraz osobom starszym.
„Choć jej zamkniesz drzwi przed nosem, natura oknem się wciska”
Paulo Coelho „Pielgrzym”
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712
Dodaj komentarz
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712