SZARŁAT WYNIOSŁY -AMARANTUS
Szarłat do pożywienie dające siłę, waleczność i charyzmę. Historia amarantusa sięga ponad 5000 lat. Uprawiali go Majowie, Inkowie i Aztekowie uważając za roślinę świętą.
W Europie na początku była uprawiana jako roślina ozdobna, dziś doceniana jest pod względem właściwości odżywczych. Walory odżywcze amarantusa:
-źródło najbardziej wartościowych białek o bardzo dobrym składzie aminokwasowym (lizyna,tryptofan, metionina)
-białka lepiej przyswajalne niż białko soi czy mleka
-nie zawiera glutenu
-zawiera jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe
-zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia
-źródło witamin z grupy B oraz A, C i E
-zawiera duże ilości błonnika
-jest źródłem skwalenu – związku hamującego starzenie się komórek
W Polsce dostępne są nasiona amarantusa, mąka , płatki amarantusowe oraz popping czyli amarantus ekspandowany
OLEJ ARGANOWY
O oleju tym często mówi się „złoto Maroka”. Aby uzyskać 1 litr czystego oleju arganowego , potrzeba aż 30 kg orzechów arganii. Olej arganowy tłoczony metodą tradycyjną posiada liczne właściwości .
-jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega3, 6, 9
-zawiera znaczne dawki witaminy E
-pomaga obniżyć cholesterol
-wpływa na poprawę krążenia
-wzmacnia naturalną odporność organizmu
-pomaga obniżyć ciśnienie krwi
-skuteczny w pielęgnacji skóry twarzy i ciała
-poprawia wygląd paznokci i włosów
-może być stosowany do masażu
dawkowanie doustne: 1 łyżeczka , 3 razy dziennie, tuż przed posiłkiem. W przypadku użycia zewnętrznego wcierać w skórę
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712
Dodaj komentarz
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712