Dzisiaj będzie mowa o pewnej roślinie, która niewątpliwie należy do super-żywności i nazywana jest „cudownym drzewem”. To drzewo chrzanowe, które swoja nazwę zawdzięcza temu, że jego korzeń ma zapach podobny do chrzanu. Nie o chrzanie jednak mowa, tylko o morindze. Moringa pochodzi z Indii. Występuje też w Azji, Afryce i Ameryce Północnej. W naturze rośnie u podnóża Himalajów, a jej właściwości znane są od 3000 lat.

Właściwości moringi

Każda część moringi ma praktyczne zastosowanie. Z nasion robi się olej, owoce są zjadane przez miejscową ludność, a liście stanowią bombę witaminowo-mineralną. Moringa  to roślina wszechstronna:

– jest idealna dla osób w okresie rekonwalescencji, sportowców,
– wzmacnia odporność,
– oczyszcza organizm,
– zawiera dużo błonnika, poprawia pracę jelit,
– wspomaga proces odchudzania,
– wpływa na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci,
– zawiera dużo antyoksydantów, spowalnia procesy starzenia, działa przeciwnowotworowo,

– obniża poziom cholesteroli we krwi,
– wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą.

Jeśli chcemy sprawdzić jak mocne działanie posiada moringa, przyjrzyjmy się dla porównania innym zdrowym produktom. I tak dla przykładu:

– zawiera ona trzy razy więcej żelaza niż szpinak,

– 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze,

– 17 razy więcej wapnia niż mleko,

– 4 razy więcej witaminy A niż marchew,

– ponad 3 razy więcej potasu niż banany,

– 2 razy więcej błonnika niż pszenica,

– 6 razy więcej polifenoli chroniących serce niż czerwone wino,

– 38 razy więcej przeciwutleniaczy niż winogrona,

– 8 razy więcej witamin z grupy B niż drożdże.

Liśćmi moringi leczy się anemię, gorączkę, katar i infekcję dróg oddechowych. Proszek z liści wymieszany z mlekiem kokosowym i miodem, jest skutecznym antidotum na biegunki i zatrucia. Za działanie zwalczające zatrucia pokarmowe odpowiedzialny jest składnik o nazwie resweratrol, natomiast przyswajalność minerałów i witamin pozyskanych z moringi zawdzięczamy zeatynie, która jest antyoksydantem.

Jak stosować moringę?

Proszek rozpuszczamy w mleku lub wodzie. Można dosypać go również do koktajlu, jogurtu czy ciasta na naleśniki. Zazwyczaj zaleca się 1 łyżeczkę dziennie lub 2–3 razy w tygodniu. Bywają również takie osoby, które spożywają proszek 2–3 razy dziennie, w zależności od stanu niedoborów w organizmie. Sugeruje się zaczynać od mniejszych dawek, np. 1/2 łyżeczki przez bardzo krótki okres – 2 lub 3 dni. W razie potrzeby można zwiększyć dawkę.

Przeciwwskazania

Bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowania moringi jest ciąża. Kobiety w ciąży nie mogą jej stosować, ponieważ może spowodować skurcze macicy i doprowadzić do poronienia. Z moringą ostrożnie powinny też obchodzić się osoby cierpiące na poważne schorzenia.

Podsumowując…

Okres jesienny i zimowy to najlepszy czas, żeby rozpocząć suplementację moringą. W ten sposób wzmocnimy organizm, uzupełnimy niedobory witaminowe i poprawimy odporność.


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Dodaj komentarz
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /ekozakupy/blog/wp-includes/formatting.php on line 3712

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>